Echipa

Specialiști și colecționari se întâlnesc la Marea Neagră în cadrul proiectului Arhivele Litoralului

ECHIPA ORGANIZARE:

Organizatori: Raluca Oancea, Emil Cristian Ghiță, Alexandra Dumitrescu, Raluca Paraschiv, Cristina Irian, Andrei Turenici, Evantia Barca, Alexandru Vătășelu, Serioja Bocsok, Theodor Sârbu.

ARHIVELE LITORALULUI

Proiect dezvoltat de Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV), în parteneriat cu Primăria Orașului Eforie, Centrul Ceh București, Institutul Național al Patrimoniului, Ambasada Suediei la București, Centrul Cultural “Teodor Burada” Constanța, Constanta South Container Terminal SRL, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, RADEF România Film, Agenția Națională de Presă AGERPRES și Asociația Aici a Stat.


Parteneri media:


Cofinanțat de AFCN

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Raluca Oancea (Nestor)
CURATOR | TEORETICIAN
Membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) și a European Network for Cinema and Media Studies (NECS), deține un profil interdisciplinar ce include o licență în filosofia culturii și una în computere, un masterat în arte vizuale și un doctorat în teorie media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Ea este lector la Universitatea Națională de Arte din București, curator independent și autor de texte pentru publicații culturale și academice ca: Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest.
Emil Cristian Ghiță
ARTIST | MANAGER CULTURAL
Artist vizual si manager cultural preocupat de zona de arhive, artă contemporană și ecologie. A activat ca Project Manager Cultural în cadrul Centrului Ceh București si este cofondator al proiectului Festivalului Cinemascop, Eforie Colorat, CAZUL 101. Editor al albumului Made in CZ found in RO și curator al mai multor expoziții Future Museum, Czechoslovak Home, Czech Image Pop-up Exhibition. Unul dintre proiectele sale de cercetare este RafinX, o cercetare a uneia dintre cele mai mari și mai vechi rafinării din Europa. Este unul dintre inițiatorii proiectului Arhivele Litoralului, iar arhiva sa cuprinde peste 1000 de artefacte, aceasta fiind unul subiectele de interes ale cercetării, alături de alte colecții publice și private.
Alexandra Dumitrescu
ARTIST | MANAGER CULTURAL
Specializată în știinte politice și este interesată de dezvoltarea comunitară a zonelor cu acces limitat la cultură. În ultimii ani și-a concentrat activitatea în zona de management cultural, ca fondator al proiectului Eforie Colorat, Interventie Culturala, AggressiON/OFF sau Arhivele Litoralului.
Raluca Paraschiv (Ionescu)
ARTISTĂ | LECTOR UNIVERSITAR
Artistă vizuală și lector la UNARTE București, membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) și a European Network for Cinema and Media Studies (NECS) și președintă a Asociației REC (Resurse pentru Educație și Cultură). Cu un parcurs profesional transversal în domeniile artei, teoriei vizuale și științelor comunicării, este interesată de practicile artistice și de educație care investighează natura, locuirea și multiplele fațete ale arhivei în relație cu societatea, tehnologia și arta contemporană. Este unul dintre inițiatorii și coordonatorii proiectelor interdisciplinare de cercetare actuală și promovare a arhivelor și artei contemporane românești (RoArchive, ArhivART, DPlatform, Archive4U).
Ana - Cristina Irian
ANTROPOLOG
Este cercetător în arte vizuale, curator și research based artist care lucrează cu colecții, arhive foto și materiale multimedia. A studiat sociologie (Trento&Regensburg) și antropologie vizuală (București&Perugia) și este doctor în arte vizuale al UNARTE București. Împreună cu fotografi, artiști și cercetători lucrează în proiecte interdisciplinare care includ documentarea vizuală, identificarea, recuperarea și promovarea patrimoniului cultural în România, proiecte de artă bazată pe cercetare și artă publică. A participat la peste 35 de expoziții în România și în străinătate, în țări precum Bosnia și Herțegovina, Croația, Portugalia și Ungaria. A publicat studii și articole de specialitate în Anthropology of East Europe Review, Indiana University; History of Communism in Europe, IICCMER, ZetaBooks; Studii și Articole de Istorie, Societatea de Științe Istorice din România; Revelar: Revista de estudos da fotografia e imagem, Universidade do Porto. De asemenea, este autoarea volumului „Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală”, publicat de editura Tritonic.
Cristina Moraru
CURATOR | TEORETICIAN
Este o tânără cercetătoare, curatoare și editoare din Iași. Este asistent universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și cercetător într-un proiect de cercetare curatorială în cadrul institutului de cercetare ICMA (UNAGE). Totodată, este membru al forumului de cercetare TPP susținut de Technische Universität Berlin, Universität Bonn, Leuphana Universität Lüneburg și Ludwig-Maximilians Universität München. Este membru AICA, membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană (C_F_C) și (co)editor al publicației academice Studies in Visual Arts and Communication. A participat în programe de studii internaționale și de cercetare la NEC Institute for Advanced Studies, București, NCCR University of Basel, CRC “Affective Societies” Freie Universität Berlin, Aarhus University, University of Vienna, Simon Fraser University (Vancouver), Valand Academy for Art and Design (University of Gothenburg), University of Copenhagen, Lucerne University of Applied Sciences and Arts, Leuphana University Lüneburg, Universität Hamburg, Loughborough University, Birmingham City University, Pedagogical University of Krakow, European University at St Petersburg, Danube University Krems, Ben-Gurion University of the Negev, MTFA Academy Chișinau, EEPAP Lublin, LCCA Latvia, CCA Prishtina, The Cvito Fiskovic Centre in Split, Institute of Contemporary Art in Zagreb, Fondazione Arthur Cravan in Milan, Garage Museum of Contemporary Art Moscow, și alte instituții independente
Irina Botea Bucan
ARTISTĂ
Adoptă o metodologie simbiotică, de artist-profesor-cercetător care chestionează în mod constant ideile socio-politice relevante și plasează în centrul lor controlul asupra acțiunilor umane și non-umane ca mijloc de creare a sensurilor. În prezent, urmează studii doctorale la Universitatea Goldsmiths din Londra și predă la The School of The Art Institute of Chicago. Expoziții solo și de grup/participări: Bienala de Artă de la Veneția, ediția 55; Muzeul de Artă Contemporană din Castilia și Leon; Centrul Pompidou, Paris; Galeria Națională Jeu de Paume, Paris; Kunsthalle Winterthur; Muzeul Național Reina Sofia, Madrid; Muzeul de Arte Contemporáneo de Castilla y León, Spania; Bienala Gwangju, 2010; U-Turn Quadrennial, Copenhaga; Bienala de Artă de la Veneția, ediția 51; Praga Biennale; Kunstforum, Viena; Galeria Foksal, Varșovia; Centrul de artă și mass-media din Argos, Bruxelles; Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC, București; Muzeul de Artă Contemporană, Szczecin, Polonia; Centrul de Artă Contemporană, Castelul Ujazdowski, Varșovia. Festivaluri: Festivalul Artefact, Leuven, Festivalul Intenrațional de Film de la Rotterdam; Impakt Panorama, Utrecht; Festivalul Polis Adriatic Europe. Premii: Premiul pentru Artiste Excepționale 3Arts, Chicago; Visual Artist Prize 3Arts; Premiul Silver pentru Filmul Impakt, Rezidența Internațională la Recollets, Cite des Arts, Paris; Premiul Constantin Brâncuși etc.
Matei Bejenaru
ARTIST | PROFESOR UNIVERSITAR
Din 1999 predă fotografia şi arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (între 1997 şi 2008). Este membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada 2001-2011). Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi. Tot în aceeaşi perioadă a iniţiat şi manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociaţia Vector. Expoziții recente: Galeria ARTEP Iași, Spinnerei Galerie Leipzig, Galeria Arts et essay, Rennes, Galeria Anca Poterasu, Bucuresti, Kunsthalle Bega și Garnizoana veche Timișoara, Litost Gallery Praga, New York Foundation for the Arts, BOZAR Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia.
Cristian Nae
CURATOR | TEORETICIAN
Cristian Nae este profesor la Universitatea Națională de Arte din Iași, România, unde predă teorie critică, studii expoziționale și istoria artei contemporane. Cercetările sale se concentrează pe istoriile expozițiilor și practicile artistice critice în Europa Centrală și de Est după 1945. A primit granturi de cercetare și burse de la Fundația Erste, Viena; Consiliul Național de Cercetare din România (UEFISCDI); Programul Internațional CAA-Getty, Fundația Getty, Los Angeles și Institutul de Studii Avansate New Europe College, București. Între 2019 și 2022 a fost consultant senior al proiectului "Periodisation in the History of Art and its Conundrums. How to tackle them in East-Central Europe", susținut de Getty Foundation în cadrul inițiativei Connecting Art Histories, iar în 2023 este Fulbright Visiting Scholar la UCSB. Publicațiile sale recente au fost incluse în volumele “State Construction and Art in East Central Europe, 1918-2018” (2022, Routledge), “Art History in a Global Context: Methods, Themes and Approaches” (2020, Wiley Blackwell); “Realisms of the Avant-Garde” (2020, De Gruyter) și “Performance Art in the Second Public Sphere: Event-based Art in Late Socialist Europe” (2018, Routledge). A editat publicația “Cadre (in)vizibile. Retorici și practici expoziționale experimentale în arta din România în perioada 1965-198”9 (Idea, 2019) și a curatoriat Pavilionul României la cea de-a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția.
Cătălin Gheorghe
CURATOR | TEORETICIAN
Este teoretician, curator, editor și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de cercetare curatorială și artistică, studii și practici curatoriale și studii vizuale aplicative. Este editorul seriei de publicații „Vector - cercetare critică în context” (din 2010) [www.vector.org.ro]. Printre ultimele cărți editate se pot menționa: „Învățând prin curatoriere. Traiectorii actuale în cercetarea curatorială critică” [un parteneriat între Vector, ICMA/UNAGE Iași și European Artistic Research Network] (2022), „Acte expoziționale de imaginație politică” (co-editor Mick Wilson) [un parteneriat între Vector și Platform for Artistic Research in Sweden (Goteburg)] (2021), „După turnura educațională” (2017). Este, de asemenea, curator al platformei „Vector - studio pentru practici și dezbateri artistice” (din 2007), o platformă pentru cercetare critică și producție artistică bazată pe înțelegerea artei ca jurnalism experimental. Este membru al WG5 Curatorial Studies Workshop din cadrul EARN [www.artresearch.network]. În 2023 a publicat, prin intermediul tranzit.ro/Iași, cartea „Transformarea cercetării. Noi estetici în practica cercetării artistice critice”.
Iuliana Dumitru
SOCIO-ANTROPOLOAGĂ
Este socio-antropoloagă și își desfășoara activitatea în domeniul cultural. În prezent finalizează o cercetare doctorală în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii dintr-o perspectivă interdisciplinară și auto-etnografică intitulată Cartografieri narative și vizuale ale spațiului 2 Mai și Vama Veche. Este interesată de comunitățile umane și geografiile simbolice ale unui spațiu și de reprezentarea lor în artă. În prezent, alături de tranzit.ro și un grup de artiști, curatori, teoreticieni și economiști și alți lucrători culturali face parte din proiectul colectiv Stația Experimentală pentru Artă și Viața din satul Siliștea Snagovului, la 40 de km de București. Din 2021 devine parte a colectivul Muzeului Național al Țăranului Român, unde ocupă postul de muzeograf în cadrul departamentului Proiecte Culturale.
Kopacz Kund
ARTIST
Artist preocupat de temele ecologiei și arhivelor, doctorand în cadrul Facultății de Arte a Universității din Pécs (PTE). A făcut parte din programul de rezidențe internaționale al MuseumsQuartier Wien, Q21. Este cadru didactic la Universitatea Catolică Eszterházy Károly (UCEK), Institutul de Arte Vizuale și Teoria Artei din orașul Eger (HU), unde predă și organizează arhivele unui program de studii unic - BA in Nature Art.